7 Kasım 2013 Perşembe

ŞEYDA ÇOŞKUN POSTA YAZI DİZİSİ EYLÜL 2013





Evde Televizyon izlerken reklamlarda Şeyda Çoşkun'un Posta Gazetesi için yeni bir yazı dizisi hazırladığını duydum. Şeyda Çoşkun reklamda küçücük şortuyla son derece fit gözüküyordu. Ender Saraç programında Şeyda Çoşkun'un belini ölçmüştü canlı yayında tam 60 cm gelmişti. Doktor bile kendisini tebrik etmişti.
Bu kadının diyet listesine Gülben Ergen'in son halini gördükten sonra da  iyice kafayı takmıştım. Ancak kitabı falan olmadığı için listelerine ulaşmak çok zor.

Daha öncede Posta Gazetesinde bir yazı dizisi yayınlanmış ancak ben kaçırmışım. Posta Gazetesi böyle yazı dizilerini de internet sitesinde yayınlamıyor ne yazık ki. Neyse reklamları gördükten sonra hemen ertesi gün gazete tükenmeden alayım diye markete koştum. Yazı dizisinde sadece diyet listesi değil aynı zamanda zayıflamaya yönelik birçok bilgi veriyor. Ancak ben buraya onların hepsini yazamayacağım için en önemli kısmı yani diyet listesi ve yiyeceklerin tariflerini koyuyorum. Ben bu listeyi iki gün yaptım. 3. gün hamile olduğumu öğrendiğim için hemen bıraktım :) İnşallah doğum sonrası başlayacağım. Bu süreçte azimle uygulayıp hedefe odaklananlara şimdiden başarılar. Listede bulunan sebze meyvelerin mevsimi geçtiyse, yerine mevsimi olanları koyabilirsiniz bence. Sanırım düzenli uygulanırsa ayda yaklaşık 10 kg verebileceğiniz bir liste.






1.Gün
Toksinlerden arınmak için; Meyve Detoksu

Sabah:Meyveli Cup


Öğle : Meyveli Cup


Ara : Çubuk salatalık, Hoş Çayı


Aksam : Meyveli Cup


Ara: Çubuk salatalık, Gaz Çayı



Meyveli Cup Tarifi

3 yemek kasığı light yoğurt
1 adet şeftali ,
Süslemek için taze nane yaprağı veya frambuaz
Yapılışı: Yoğurdu sulanmaması için süzün,ardından çırpın. Küp küp doğradığınız şeftaliyi yoğurda ekleyin. Bir kase veya bardağa aktarıp süsleyin.

Hoş Çayı Tarifi

Lavanta,Kekik,Nane,Papatya
Malzemeleri kaynatıp süzgeçten geçirip için.

Gaz Çayı Tarifi

Anason,Rezene,Nane,Zencefil,Limon
Malzemeleri kaynatıp süzgeçten geçirip için.

2.GÜN
TEMEL REİS DETOKSU
SABAH:Yemyeşil Kefir
Malzemeler:
-250 ml kefir
-Yarım çay bardağı su
-3-4 dal fesleğen
-1 adet salatalık
- 4-5 dal maydanoz
- 4-5 dal dereotu
Hazırlanışı:Tüm malzemeler blender'dan geçirin.İsteğe bağlı,üzerine ısırgan tohumu eklenerek servis edilir.

ARA: Ödem Çayı

tarifi:Tarçın, zencefil, karanfil,limon,maydanoz,kir az sapı,yeşil elme,siyah kayısı.Tüm malzemeler kaynatılır.Kaynadıktan sonra maydanoz ve kiraz sapları çıkarılır.Kalan malzemeler bir kaşık yardımıyla süzgeçten geçirilerek içilir.

ÖĞLE: light çorba  

Malzemeler:
-1 demet semizotu
-2 adet kabak
-2 adet kırmızı biber
-2 adet yeşil biber
-1 adet kuru soğan
-1 demet dereotu
-Karabiber,toz zencefil
Hazırlanışı:Tüm malzemeler pişirilir,blenderdan geçirilerek servis edilir.

ARA:Çilek Frozen

Malzemeler:
- 5-6 adet çilek
-3 kaşık light yoğurt
Hazırlanışı:Çilek ve yoğurt blenderdan geçirilerek yenir.

AKŞAM:Temel Reis Çorba

- 1 demet brokoli
-4-5 adet yeşil soğan
-7-8 adet mantar
-Yarım demet pazı
-Kimyon,karabiber
Tüm malzemeler pişirilir blenderdan çekilerek servis edilir.


3. GÜN
Günün Menusu : Saf Protein Detoksu

Sabah : Kalp yumurta

Ara: Ayran (3kasik light yoğurt ile hazırlanacak)
Öğle: Tavuk Köfte
Ara: Mate Çayı
Aksam: Siste top köfte
Ara: Anason Çayı

Tarifler

Kalp Yumurta: 2 adet yumurta(1 tanesinin sarisi alınmış) , karabiber

Sarisi alinmiş yumurtanın beyazını bir tutam karabiberle çırpın. Yağsız tavaya dokun. Üzerine diğer yumurtayı ekleyin pişirin.

Tavuk Köfte: 100-120 gram tavuk kıyması , karabiber , kekik , kimyon

Tavuk kıymasına baharatları ekleyip iyice yoğurduktan sonra hamburger köftesi sekline getirip yağsız tavada pişirin.

Mate Çayı: Mateyi kaynatın, süzgeçten geçirip için.


Şiste Top Köfte:100-120 gram kıyma , karabiber , kimyon

Kıymaya baharatları ekleyip iyice yoğurduktan sonra küçük küçük top sekli verin. Köftelerinizi cam bir fırın kabin içine yerleştirin. 175 derece ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin. Daha sonra 1 sise 6 adet köfte gelecek şekilde yerleştirin.

Anason Çayı: Funda,anason,biberiye ve rezeneyi kaynatın,süzgeçten geçirip için.


Form Çayı: Isırgan,sinameki,kiraz sapı,biberiyeyi kaynatıp 20 dakika bekletin. Süzüp için.


4. GÜN

1 Günde 1 Kilo verdiren Günün Menusu

Sabah: Zeytinli Greek Salata

Ara : Sade Kahve
Öğle: Ton Balıklı Göbek Salata
Ara: Ask Çayı
Aksam:Keçi Lorlu Ispanak Salatası
Ara:Melisa Çayı

Tarifler


Zeytinli Greek Salata : 1 adet koy biberi,2 adet salatalık , 5-6 çeri domates , 1 tutam maydanoz, 3-4 tane tuzsuz siyah zeytin

Biber ve salatalıkları küp küp doğrayın. Çeri domatesleri ortadan ikiye kesin. Malzemeleri bir kaseye alıp üzerine bir tutam maydanoz kıyın ve küp küp kesilmiş zeytinleri de ekleyip afiyetle yiyin.

Ton Balıklı Göbek Salata : 1 kutu küçük light ton balığı , 1/4 göbek , 3-4 çeri domates, 3-4 dal roka , 3-4 dal dereotu , yarim limon suyu

Göbek ve roka doğranır.İçine kıyılmış dereotu ve ortadan ikiye kesilmiş çeri domatesler eklenir. Üzerine suyu süzülmüş light ton bağlığı ve yarım limon suyu konularak servis edilir.

Keçi Lorlu Ispanak Salatası : Yarım kutu körpe ıspanak ,1,5 çorba kasığı light keçi lor peyniri yoksa light lor peyniri , 1 cay kaşığı sumak , yarim portakal(zari alınmış) , 1 çorba kaşığı portakal suyu , limon suyu

Körpe ıspanakları iyice yıkandıktan sonra 1 cay kasığı sumak ekleyerek karıştırın. Küp küp doğranmış portakalı da içine koyarak bir kaseye alin. Üzerine lor peyniri ekleyin. Limon ve portakal suyu gezdirerek servis edin.

Ask Çayı: Kuşburnu, yeşil elma,hibuskus , 2-3 tane karanfil , 1 adet çubuk tarcın ve yarim limonu 5 dakika kaynattıktan sonra süzerek için.


Melisa Çayı : Bir tutam melisayı kaynayan suyun içine atin. 5 dakika demleyin.


Yağ Yakıcı Cay: Mısır püskülü , avokado yaprağı , sinameki ve maydanozu tencereye atıp kaynatın. Süzgeçten geçirip için.


Bu diyet detoks günlerinin ardından uygulandığında 1 günde 1 kiloya kadar kilo kaybı sağlayabilir.

                                            

5. GÜN
Günün Menusu : Göbek Eriten Süper Diyet

Sabah: Avakadolu domates

Öğle : Pazı sarma
Ara : Hunnap çayı
Aksam : Taze Fasulye
Ara : Anason çayı

Tarifler


Avokadolu Domates

Malzeme:1 orta boy domates, 4-5 yaprak fesleğen , 2 ince dilim avokado
Yapılışı : Domatesi küp küp doğrayın. 4-5 dal feslerini ince ince kıyıp domatesle karıştırın. Üzerine küp küp doğradığınız avokadoları ekleyin.

Pazı Sarma

Malzeme:10 yaprak haşlanmış pazı , 100-120 gram yağsız kıyma , 1 küçük kuru soğan , 1 tutam maydanoz , 1 tutam dereotu , 1 domates, 1 diş sarımsak , karabiber , kimyon.
Yapılışı: Soğanı küçük küçük doğrayın. Maydanoz ve dereotunu ince ince kıyın.Bir tutam karabiber ve kimyon ekleyerek kıymayla beraber yoğurun. Karışımı haşlanmış pazılara sarıp tencereye alin. 1 adet domates ve 1 diş sarımsağı rendeleyip pazıların üzerinde gezdirin. 25-30 dakika pişirip servis edin.

Taze Fasulye

Malzeme: 100 gram taze fasulye , 1 adet domates , 1 adet kuru soğan , karabiber
Yapılısı : Fasulyeleri ayıklayın. Soğanları küp küp doğrayıp yağsız tavada soteleyin. Üzerine ayıklanmış taze fasulyeleri ekleyin. Kabukları soyulmuş domatesleri de doğrayıp ilave edin. Son olarak üzerine karabiber ve kaynar su ekleyerek pişirin.

Hünnap Çayı

3-4 adet hünnap , 2 tutan ebegümeci , 1 tutam turunç yaprağı , melisa, 3-4 yaprak okaliptüs.
1 litre suya 3-4 adet hünnap atıp kaynatın. 3-4 dakika ocağın altını kapatıp diğer malzemeleri ekleyin. 5 dakika demlendikten sonra süzüp için.

Anason Çayı

1 litre kaynamış suya bir tutam anason , bir tutam rezene , bir tutam funda ve bir tutam biberiye atin. 5 dakika demlendikten sonra süzüp için.

Tokluk Hissi Veren Cay

Birer tutam biberiye , kuşburnu , rezene , mate ve kekiği kaynatıp 20 dakika dinlendirin. Süzüp için.

6. GÜN

Sabah:köy kahvaltısı

1 adet koy biberi
3-4 ceri domates 
1 salatalık
3-4 dal maydanoz
Bir haşlanmış yumurta
İki tatlı kaşığı light lor peyniri

Öğle:Kabak lazanya

2 orta boy kabak
100 gr yağsız kıyma
Bir tutam maydanoz
Bir adet küçük kuru soğan
Bir tatlı kaşığı tuzsuz salca karabiber
Yapılısı:küp küp doğradığınız soğanı kıymayla kavurun. Karabiber ve salçayı ekleyin. Biraz karıştırıp içine ince kıyılmış maydanozu ekleyin ve ocaktan alin. 
1 kabağı uzunlamasına kesip küçük bir cam fırın kabinin içine dizin kıymalı harcı üzerine yayın. Diğer kabağı da ayni şekilde kestikten sonra harcın üzerini kapatacak şekilde yerleştirin. 175 derece ısıtılmış fırında pişirin.

Ara:Mürdüm eriği kompostosu

2-3 adet mürdüm eriği 
Küp küp kesilmiş zencefil
Yapılısı:Zencefili bir litre suda 2-3 dk kaynatıp süzün
Daha sonra içine erikleri atıp biraz kaynatın.

Akşam: Yoğurtlu semizotu
Yarim demet semizotu
Bir adet domates
Bir adet kuru soğan 
Karabiber
İki çorba kaşığı light yoğurt üzeri için
Yapılışı:Küp küp doğradığınız soğanı yağsız tencerede soteleyin. Domatesleri de küp doğrayıp bir tutam karabiberle soğanların üzerine ilave edin. Ayıklanmış semizotunu ekleyerek 15 dk pişirin. Servis tabağına alıp üzerine iki kaşık light yoğurt ekleyin.

Ara:Yasemin çayı

Yapılışı:Bir tutam yasemini bir lt sıcak suyun içine atin.5 dk demledikten sonra süzerek icin. Yasemin çayı diyet sırasındaki stresin azalmasına yardımcı olur. Ayrıca enerjiyi artırıp yağ yakımını hızlandırır. Eklem ağrılarını azaltır soğuk algınlığına iyi gelir.


7.GÜN:

Karabuğday Detoksu

SABAH:Karabuğday ve yeşil elma
Malzemeler:
-1adet yeşil elma
-2 yemek kaşığı karabuğday
-Tarçın
Yapılışı: Karabuğdayı haşlayın.Soğuması için 5 dakika bekletin.Diğer tarafta 1 adet yeşil elmayı rendeleyin,içine biraz tarçın ekleyin.Afiyetle yiyin.

ÖĞLE:Sabah ki öğünün aynısı.


ARA:

-1 orta boy salatalık
-Metabolik Çay
(Karın bölgesi yağlarına karşı metabolik çay: 
Malzemeler:1 tatlı kaşığı anason,1 tatlı kaşığı rezene,1 tatlı kaşığı biberiye,1 tatlı kaşığı karanfil,1 tatlı kaşığı papatya. Malzemeleri kaynamış suya atıp 5 dakika demlendikten sonra süzüp için.)

AKŞAM: Sabah ve öğlenki menünün aynısı.


ARA:

-1 orta boy salatalık
-Yeşil Çay
(Kaynamış suya bir tutam atıp 10-15 dakika demleyin.Süzüp için.)

8.GÜN
Beyaz Protein Günü

SABAH:Light Lor peynirli fırın mantar

Malzemeler:
-3 adet orta boy mantar
-1 yemek kaşığı light lor peyniri
-1 çay kaşığı kekik
Yapılışı:Mantarları yıkadıktan sonra üst kısmını çıkarmadan etrafına lor peynirini koyun.Fırında kızarana kadar pişirin.Son olarak üzerine kekik serpin.

ARA:Gül Çayı (Bir tutam yeşil çay ve bir tutam gül kurusunu 1 litre kaynamış suya atın.15 dakika demledikten sonra süzüp için.)


ÖĞLE:Izgara Palamut

Malzemeler:
-3 küçük dilim palamut(kılçıksız 90-100 gr)
Yapılışı:Palamutları ızgarada pişirip derisini çıkardıktan sonra afiyetle yiyin.

ARA:Sade Kahve


AKŞAM:Mezgit Izgara

Malzemeler:Yarım mezgit fileto(100 gr)

(LAVANTA ÇAYI:Bir tutam lavanta,bir tutam ekinezya ve bir tutam papatyayı1 litre kaynamış suya atın 10-15 dakika demledikten sonra sonra süzüp için)

YAZI DİZİSİNDEN ÖNEMLİ NOTLAR
1-Öğün aralarını en az 4 saate çıkarın. Çünkü sık sık yemek insanı daha çok acıktırır.
2-Düşük glisemik indeksli gıdaları tercih edin. Sekerli,nişastalı gıdalardan uzak durun.Beyaz pirinç,patates,makarna ve unlu gıdalardan kaçının.
3-Haftanın en az 5 günü 1 saat yürüyün. Mümkünse sabah erken.
4-Yağlı gıdalardan uzak durun.
5-Bol sıvı tüketin.

Alıntı: Posta Gazetesi